19 Eylül 2008 Cuma

HİBEŞ

Bugünde size bir akdeniz klasiği ile merhaba diyorum.Hibeş bizim evde bir ayrıcalıktır.Herkes sever.Ben yazıyı yazmaya çalışırken,kızlarım da ders çalışıyorlar.Küçük kızım Ezgi 1.sınıfa başladı.İnanınki çok zor.Sürekli ben bunu yapamıyorum.Anne bir gelirmisin?Şeklinde şeylerle karşı karşıyayım.Allah herkese kolaylık versin.Çocuklar büyüdükçe inanın problemler de büyüyor.
Neyse ben güzelim hibeş'e devam edeyim.Hiçbir tarifte ölçü kullanma alışkanlığım olmadığı için ,size tarifi yazmak adına bütün malzemeleri ölçmeye çalışıyorum.Benim göz kararı tariflerim ve tadını bilmekle alakalı olarak pek fena olmuyor.Hibeş meze olarak da yenebilir.Aynı zamanda da ekmek üstü sürülebilir.
Malzemeler:
 1 bardak tahin
3-4 adet limon suyu
1-2 diş sarımsak
3-4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2-3 tatlı kaşığı kimyon
biraz tuz
1 bardak tahini rondoya koyun.(ben rondoda yapıyorum.Çünkü limonu koyduktan sonra elde yapmak çok zor.) sonra sıktığınız limon sularını yavaş yavaş ilave edip karıştırın.İlk önce tahin biraz toparlanır.Ama limonu ilave ettikçe tahin boza kıvamına gelir.En önemlisi lütfen taze sıkılmış limon suyu kullanınız.Çünkü hazır limon suyu ile olmuyor.içine tuz,kırmızıbiber,kimyon,sarımsak  ilave edip rondoda boza kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.Bazen bu kıvam için benim verdiğim limon adeti yeterli olmayabilir.O zaman limon suyu ilave etmekten çekinmeyin.Sonuçta hibeşiniz hazır oldu.Hibeş bekledikçe tadı yerine gelen bir mezedir.Mümkün olduğunca önceden yapmakta fayda var.Mesela bir gün önceden yapıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Afiyet şeker olsun.

4 yorum:

şeker pasta dedi ki...

Ayşegül Merhaba;
Eşim Antalya'lı ben de Adanalı'yım,anlayacağın Akdeniz lezzetlerine bayılırız.Ellerine sağlık.

Adsız dedi ki...

elinize saglik
sevgiler
Emel-deturkserecepten.blogspot.com

Unknown dedi ki...

hepinize teşekkürler ben antalya'lı değilim ama benim eşim de antalya'lı olduğu için ben de artık 10 yıllık antalya'lıyım.

Karen Hanim dedi ki...

Keşke limonum olsa. Bende tahın var ve onunla ne yapacağımı bilmiyorum. Tarifinizi saklıyacağım