24 Eylül 2008 Çarşamba

MERCİMEK ÇORBASI


Bugün beinim almanca kursum vardı.Artık ingilizce'yi bayağı söktüm ya!Şimdi de Almanca'ya başladım.Öykü ilkokul3.sınf'a gidiyor ve Almanca dersleri başladı.Bende de sıfır Almanca olunca sorumlu anne pozisyonunda hemen gidip kursa yazıldım.Benim için de bayağı eğlenceli oluyor.Çünkü biz 3 arkadaş aynı sebeple kursa gidiyoruz.Neyse tabii kurs fian derken evdeki düzende bayağı aksıyor.Koşturarak eve geldim.Ne yapayımderken aklıma uzunca bir süredirçorba yapmadığım geldi.İşte sonuç mercimek çorbası...Efendim size öncelikle malzemeleri veriyorum.  
    Malzemeler:
    1 su bardağı kırmızı mercimek
      1 adet patates
       1 adet soğan
      1 adet havuç
      1 diş sarımsak
      2 yemek kaşığı pirinç
      1 tatlı kaşığı kimyon
      1 tatlı kaşığı domate salçası
       1 tatlı kaşığı biber salçası
        1 tatlı kaşığı kırmızı biber
        2-3 yemek kaşığı zeytinyağı ve yereyağı
        1 adet limon suyu
         1 tatlı kaşığı tuz
        Benim mercimek çorbası biraz fazla malzemeli ama ben bunu çok seviyorum.Şimdi patatesi,soğanı ve havucu minik küpler halinde doğrayın.İçine sarımsak ,tuz ilave edin.Sonra mercimekleri ve pirinci güzelce yıkayıp tencerenin içine koyunuz.Efendim üstünü bayağı kapatacak şekilde yaklaşık 4 bardak su ilave ediniz.Geriye kalan biber salçası ve domates salçasını da zeytinyağı,tuz ve kimyonla birlikte tencereye koyup
orta ateşte mercimekler iyice pişip sararana kadar pişirin.Pişen bu karışımı bir güzel blender ile parçalayınız.Bu arada tereyağını bir başka tavada eritip üzerine kırmızıbiber ve limonu ilave ediniz.Daha sonra da bunu iyice blender den geçirdiğimiz çorbanın üzerine dökünüz.Afiyet olsun.                     

19 Eylül 2008 Cuma

HİBEŞ

Bugünde size bir akdeniz klasiği ile merhaba diyorum.Hibeş bizim evde bir ayrıcalıktır.Herkes sever.Ben yazıyı yazmaya çalışırken,kızlarım da ders çalışıyorlar.Küçük kızım Ezgi 1.sınıfa başladı.İnanınki çok zor.Sürekli ben bunu yapamıyorum.Anne bir gelirmisin?Şeklinde şeylerle karşı karşıyayım.Allah herkese kolaylık versin.Çocuklar büyüdükçe inanın problemler de büyüyor.
Neyse ben güzelim hibeş'e devam edeyim.Hiçbir tarifte ölçü kullanma alışkanlığım olmadığı için ,size tarifi yazmak adına bütün malzemeleri ölçmeye çalışıyorum.Benim göz kararı tariflerim ve tadını bilmekle alakalı olarak pek fena olmuyor.Hibeş meze olarak da yenebilir.Aynı zamanda da ekmek üstü sürülebilir.
Malzemeler:
 1 bardak tahin
3-4 adet limon suyu
1-2 diş sarımsak
3-4 tatlı kaşığı kırmızıbiber
2-3 tatlı kaşığı kimyon
biraz tuz
1 bardak tahini rondoya koyun.(ben rondoda yapıyorum.Çünkü limonu koyduktan sonra elde yapmak çok zor.) sonra sıktığınız limon sularını yavaş yavaş ilave edip karıştırın.İlk önce tahin biraz toparlanır.Ama limonu ilave ettikçe tahin boza kıvamına gelir.En önemlisi lütfen taze sıkılmış limon suyu kullanınız.Çünkü hazır limon suyu ile olmuyor.içine tuz,kırmızıbiber,kimyon,sarımsak  ilave edip rondoda boza kıvamına gelinceye kadar karıştıralım.Bazen bu kıvam için benim verdiğim limon adeti yeterli olmayabilir.O zaman limon suyu ilave etmekten çekinmeyin.Sonuçta hibeşiniz hazır oldu.Hibeş bekledikçe tadı yerine gelen bir mezedir.Mümkün olduğunca önceden yapmakta fayda var.Mesela bir gün önceden yapıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.Afiyet şeker olsun.

17 Eylül 2008 Çarşamba

MAYALI TUZLU POĞAÇA & TAHİNLİ RULOLAR

Bugünlerde inanılmaz çalışkanım.Kendimle gurur duydum.Döktürdüm hayret!Çocuklar okula başlayınca benim de tatil başladı.Benim biri 8 biri de 6.5 yaşında iki tane kızım var.Araları 17 ay ,dolayısıyla hak veririsiniz ki yaz tatili onlara oluyor.Benim tatil kışın başlıyor.Onlar okula gidince ben de kendime vakit ayırabiliyorum.Bu blog sayesinde de mutfakla bayağı haşır neşir durumdayız.Tarifler birikti .Sırasıyla vereceğim.Pek orijinal olmasa da elimden gelen budur.Poğaçalar beni biraz uğraştırdı.Ama değdi doğrusu.Aynı hamurla hem tatlı hem de tuzlu yapma imkanı olan güzel bir tarif .Hamur deseniz tam yumuşacık poğaça hamuru  
   Gerekil Malzemeler:
1 adet margarin 
1 bardak zeytinyağı
1 bardak süt
1 bardak ılıksu
40 gr. yaş maya
1/2 çay bardağı şeker
1 kaşık tuz
Aldığı kadar un
1 yumurta sarısı
İç malzemesi:
250 gr.beyaz peynir
 1/4 demet maydanoz ve1/4 demet dereotu
Öncelikle mayayı ılık suda biraz eritip,süt ve zeytinyağı karışımının içine dökün.Sonra dışarıda bekleyen iyice yumuşamış margarini ,şeker ve tuzunu ilave ediniz.Unu yavaş yavaş döküp hamuru yoğurmaya başlayın.Hamur ele yapışmayacak hale geldiğinde mayalanması için üzerine nemil bir bez örtünüz.Yaklaşık 1 saat bekledikten sonra hamuru küçük bezeler şeklinde ayırınız .Bunları oklava yardımıyla açınız.Açtıktan sonra yuvarlak bir kalıpla (ağzı geniş bir bardak yada kavanozda olabilir)kesiniz.Hamuru çok inceltmemeye dikkat edin.Çünkü hamur o zaman fazla kabarmıyor.İçlerine ben hazırladığım iç malzemeyi  koydum.Siz ister patates,ister zeytin,sucuk vb.koyabilirsiniz.Daireleri , yarım daire şeklinde poğaçalar yapın.üzerlerine yumurta sarını bir fırça yardımı ile sürünüz.Bu halde de eğer 1 saat kadar beklerse hamur iyice mayaalnıyor.Sonrada 175 derece fırında üzerleri nar gibi kızarana kadar pişirin.Eğer poğaçalar fazla olursa sizde benim gibi işi tatlıya çevirin.
Tahinli Rulolar:
Yukarıda anlattığım hamurun yarısı ile ben tahinli rulolar yaptım.Aslında poğaça  için açtığım bezelerin üzerine bolca tahin sürdüm. üzerine de şeker serptim. sonrada rulo haline getirdim.Rulonunda üzerine şeker serptim.Bıçakla küçük küçük parçalar kestim bir ruladan yaklaşık 10 küçük parça çıktı.bunları da 175 derecede pişirdim.Alın size bir taşla iki kuş.  
Antalya'da çifte kavrulmuş tahin ünlüdür.Tahinli rulolarıda çifte kavrulmuştan yaparsanız süper oluyor.Daha koyu renkli ve daha lezzetli.Ben de kalmadığı için normal tahinle yaptım.Afiyetle yiyip misafirlerinize ikram ediniz.

16 Eylül 2008 Salı

TAZE FASULYE

Taze Fasulye'yi pişirdim.Ama yazıp yazmamak konusunda bayağı tereddüt ettikten sonra,bilen var bilmeyen var yaz kızım  dedim .Bugün sabah erkenden kalktık.Zaten okul açıldığından beri hergün erken kalkıyoruz.Kızları okula yolladıktan sonra Sevgili arkadaşım Seda ile sahilde 45 dakikalık bir yürüyüş yaptık.Deniz muhteşemdi.Sohbet ederek yürüdüğümüz için zamanın nasıl geçtiğini anlamadım.Ama eve gelince bayağı hamladığımın farkına vardım.Bu yürüyüş beni epey yormuş.Bizim burada aslında çok büyük bir şansımız var.Deniz kenarında yürüyüp,doğru denize Ama nerde bizde rehavet had safhada.Spor mu al sana sporun alası .Neyse lafı fazla uzatmadan size Taze Fasulyemin tarifin yapayım.Herkesin bildiği klasik zeytinyağlı yemek tarifi:
 Gerekli Malzemeler:
1/2 kilo Taze Fasulye
1 adet soğan
2 adet domates
1 tatlı  kaşığı kırmızıbiber
1 tatlı kaşığı salça
1 tatlı kaşığı biber salçası(koymayabilirsiniz,ama ayrı bir lezzet veriyor)
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı şeker
Efendim soğanları minik minik doğrayıp zeytinyağıyla kavuruyorsunuz.Üzerine ayıkladığınız,Fasulyeleri atıp ,biraz bu soğan ve zeytinyağı karışımında kavurup,diğer bütün malzemeleri  ilave edip domatesin suyunda kendi halinde pişirin.Bakın eğer suyu çok azalmışsa biraz sıcak su ilave edebilirsiniz.Genellikle yaz domateslerinde pek suya ihtiyaç olmuyor.Ancak kışın da domates kullanmak zorunda değilsiniz.O zaman salça ve kırmızıbibere mutlaka su gerekiyor.Arkadaşlar size ne kadar yararlı olur bilmiyorum ama benim en sevdiğim yemeklerin başında geliyor.Hele ramazanda iftar için süper hafif  bir yemek.Yanına da bol salatalıklı bir cacıkla süper olur.Bendeniz yoğurt hastası olduğum için yoğurtsuz bir öğün düşünemiyorum.Çorba bile yoğurtla. Ama tabii ki Denizli süzme yoğurdu olursa süper.Ne yazık ki Antalya'da öyle yoğurt bulmak imkansız. İşte böyle hepinize şimdiden afiyet olsun diyorum.Yapanların da ellerine sağlık......

10 Eylül 2008 Çarşamba

GİRİTLİ SİMİDİ

Hergün yeni bir şeyle karşınıza gelmek çok güzelmiş.Ramazan olması sebebiyle evde sürekli bir şeyler hazırlıyorum. İnanın daha yazacağım o kadar çok tarif varki...Bu arada ben çok yemek yapmayı sevmiyorum. Ama yine değişik şeyler yapmaya çalışıyorum.Bu kurabiye bizim evhalkı için değişik değil.Çünkü annem bunu çok yapar.Misafirlerine ikram eder.Ben de ondan öğrendim. Kesinlikle bayatlamayan her daim aynı tazelikte olan benim tadına alıştığım süper bir kurabiye.Tarifini şimdi size vereyim .                                                                       
1 Adet yumurta                                                                                  1 Adet margarin(eriyecek)                                                         1,5Bardak şeker                                                                       1Bardak zeytinyağı                                                                   1 Bardak yoğurt                                                                       1adet kabarma tozu                                                                   Tarçın ve üzüm                                                                Aldığı kadar un(Tabi bu hani kulak memesi yumuşaklığında hamur haline gelmesi demek oluyor.)                                                                                                                                                                          Bunların hepsini bir güzel karıştırın.Ben genelde kuru üzüm koymuyorum .Çünkü şekil vermesi biraz zor oluyor.Karıştırıp,yoğurduktan sonra yuvarlak ve küçük hamurlar şeklinde alıp uzun uzun yılanlar yapın.Onları da bir güzel yukarıdaki gibi birbirine dolayıp 175C deiyice esmerleşene kadar pişirin.İçinde tarçın olduğu için bayağı koyu renkli kurabiyeler oluyorlar.Biraz kıtır kıtır olması için:piştikten sonra kapattığınız fırının içinde bekletebilirsiniz.İnşallah beğenirsiniz çünkü tarçın sevenler için süper bir kurabiye  . Daha ne yapayım hadi bakalım hepinize afiyet olsun .                    
                                                                                                           

7 Eylül 2008 Pazar

MUZLU VE ÇİKOLATALI KEK


Pazar günleri ne yapacağımı bilemem.Eğer evde yalnızsam ya eve saldırırım.Ya mutfağa ya da boş boş öyle otururum.Çocuklarla ve babaları birlikte havuza gittiler. Ben boş oturacağıma çocuklar için ve eşim sahurda yesin diye benim klasik kekimden yaptım.Bu kek hem kolay hemde çabuk oluyor.
MALZEMELER:
3 yumurta
150 gr şeker
200gr.un
150gr.margarin
80gr.bitter çukulata
1adet kabatma tozu
2adet muz
Şeker,margarin ve çukulatayı bir kabın içine koyup güzelce ocakta eritin.Bu arada muz ve 3 yumurtayı birlikte çırpın.Yumurtalıve muzlu karışımın içine un ve kabartma tozunu ilave edin. Sonra da bir çimdik tuz koyun.Buna erimiş olan malzemeyi de ilave edip,175C de pişirin.Üstünü ister pudra şekeri, ister başka bir şey ile süsleyip servis yapın.Ben bu sefer hindistan cevizi kullandım.Bu kek fazla büyük olmuyor. Yani küçük bir kek kalıbı kullanın.Ayrıca çokta kabarmasını beklemeyin .Hadi bakalım hepimize afiyet olsun....Bizimkiler gelmeden keki yaptım.Ohh rahatladım.Size de tarifi yetiştirdim.Deymeyin keyfime.

4 Eylül 2008 Perşembe

TOP KEK

>

1.5 bardak şeker
2 bardaktan bir parmak eksik un
1 adet vanilya
1adet kabarma tozu
1/2bardak süt,1/2 bardak zeytinyağı
 nutella
harbiden ben bu yazıları yazarken birgün bayılacam.Ya ben çok beceriksizim yada gerçekten yazı yazmak,resim indirmek bir mesele ...neyse ben tarifime devam edeyim. buları nutella hariç bir güzel karıştırıyorsunuz.Sonra Şekil 1-A'da görüleceği üzere (eğer resmi indirebilirsem)
Heyt be biraz zor oldu ama başardım.Yukarı da da gördüğünüz gibi kek karışımını kağıt kek kalıplarına döküp üzerine bir kaşık da nutella ilave ettim.Sonra da tekrar kek karışımında ilave ettim.Sonra da 150 derece fırında pişirdim.Bu malzemeden 12 adet kek çıktı.Tadı güzel oldu.Özellikle de kızlarım bayıldı.Öykü ve Ezgi benim canım kızlarım.Hepsini afiyetle yediler.İnşallah herkes dener .Aaaa unuttuğum bir şey var.Kekleri pişirmeden önce üstlerine birer tane fındık kondurdum .Ama siz isterseniz,başka şeyler de koyabilirsiniz.Tamamen yaratıcılığınıza bağlı.

3 Eylül 2008 Çarşamba

BİBER KEBABI




BİBER
KEBABI


Şu yazma işi yokmu en zor gelen kısım bu bir türlü yazımın rengini resmi nasıl yükleyeceğimi öğrenemedim.Herhalde zamanla alışacağım!size pazar kahvaltılarımızın ayrılmaz lezzeti biber kebabını takdim ederim.Bizim evde her pazar olmasa bile mutlaka 2-3 haftada bir istenir

Gerekli Malzemeler:

10 adet dolmalık biber
250 gr.kadar beyaz peynir

1 adet domates
maydanoz ve dereotu
biraz da karabiberDolmalık biberler hariç bir kapta bütün malzemeler karıştırılır.Dolmalık biberler temizlendikten sonra içine malzeme doldurulur.Sonra da fırın'ın ızgara kısmı 250 derece ayarlanır. ve bu hazırladığımız biberler kızartılır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise...Tabi ki biberleri çevirerek közlemekten geçiyor.biberler iyice közlenecek veiçindeki peynir ve domatesin de suyu akacak.Bizim de ağzımızın suyu aktı yahuu.Şu ramazan mübarek günde !Neyse biberleri sıcakken servis yapın. ve suyunu da tabağa ilave edin.Yerken sakın biberlerin kabuklarını soymayı unutmayın.
Aslında bir resmim dahavar ama bir türlü yükleyemedim .Acemi blogcu ne olacak. Ben nasıl öğreneceğim bunları bilmiyorum .Yardımcı olacak yok mu.....Help me!
Hayırlı ramazanlar...